Το παιδικό θέατρο και το θέατρο σκιών στην εκπαίδευση

Για περισσότερο από 25 χρόνια, ο θίασος Ηλία Καρελλά δημιουργεί σύγχρονες θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, έχοντας πάντα μια ζωντανή, εκπαιδευτική και δημιουργική σχέση με τη σχολική κοινότητα. Παραστάσεις παιδικού θεάτρου και θεάτρου σκιών με ζωντανή μουσική επί σκηνής αποτελούν ένα ξεχωριστό βίωμα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Μια πλούσια εκπαιδευτική εμπειρία με σκοπό την ενεργοποίηση της φαντασίας, του ενδιαφέροντος και την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης.

 
Ο Ηλίας Καρελλάς, πρωτοπόρος στη σύνθεση διαφορετικών στοιχείων δραματοποίησης, καταφέρνει μέσα από τις παραστάσεις του να δημιουργεί ένα πολυδιάστατο πλέγμα καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών εμπειριών τόσο στα πολύ μικρά παιδιά όσο και στα μεγαλύτερα, αλλά και στους εκπαιδευτικούς που τα συνοδεύουν προσφέροντας τη δυνατότητα για συζήτηση, δημιουργικές δραστηριότητες, γνώση, διασκέδαση αλλά και προβληματισμό ή αμφισβήτηση στα πλαίσια της κατανόησης και ανακάλυψης του κόσμου. Με τη μακροχρόνια εμπειρία του, την έρευνα, τη μελέτη, αλλά κυρίως από την επαφή του Ηλία Καρελλά με εκπαιδευτικούς από σχολεία όλων των βαθμίδων κάθε γωνιάς της Ελλάδας και τους μαθητές τους, έχει δημιουργήσει μια σχέση δημιουργικής εξερεύνησης, εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι η προαγωγή της γνώσης, των δεξιοτήτων, της φαντασίας και της ενσυναίσθησης των μαθητών που παρακολουθούν τις παραστάσεις, όπου τα παραδοσιακά στοιχεία, οι τεχνικές και οι ήχοι συναντώνται με τη δυναμική της σύγχρονης δραματοποίησης, της γλώσσας και της τεχνολογίας. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τόσο στις παραστάσεις παιδικού θεάτρου όσο και στις παραστάσεις θεάτρου σκιών νέα νοήματα, ποικίλους ήχους, τη μοναδική σχέση του φωτός με τη σκιά που πάντα εμπεριέχεται στις παραστάσεις του Ηλία Καρελλά αλλά και να συμμετέχουν σε μία ολοκληρωμένη εμπειρία μαζί με τους δασκάλους και καθηγητές τους. 
 
Θέματα μέσα από την ελληνική παράδοση, την ιστορία, την πεζογραφία αλλά και κοινωνικά θέματα που αφορούν την σύγχρονη κοινωνία και την οικογένεια, είναι κάποια από τα στοιχεία που διέπουν τις παραστάσεις του Ηλία Καρελλά, που με πολλή προσοχή κάθε φορά επιλέγει τους συνεργάτες του, εξαιρετικούς και ταλαντούχους ηθοποιούς, δραματουργούς, χειριστές φιγούρας αλλά και μουσικούς. Με γλώσσα απλή και κατανοητή στα παιδιά, το θέατρο και το θέατρο σκιών μπορούν με τον κατάλληλο τρόπο να γίνουν εκπαιδευτικά εργαλεία που μέσα από ένα εικαστικό πλαίσιο, διαλόγους, άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με συγκίνηση θα προσφέρουν χωρίς ίχνος διδακτισμού γνώση, προβληματισμούς και νοήματα.
 
Για τις παραστάσεις του ο Ηλίας Καρελλάς έχει τιμηθεί με βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πρόσφατα, η παράσταση «Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι» βραβεύτηκε με το Βραβείο Θεάτρου για Παιδιά και Εφήβους από την Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών, ενώ για τη σεζόν 2023-24 τελεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο Ηλίας Καρελλάς συμμετέχει σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις όλης της χώρας. Διοργανώνει εργαστήρια και σεμινάρια για το θέατρο σκιών για μαθητές και εκπαιδευτικούς ενώ διαθέτει μια σπάνια συλλογή από φιγούρες και σκηνικά του ελληνικού και παγκόσμιου θεάτρου σκιών.
 
Σας ευχαριστούμε από καρδιάς που όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεστε δίπλα μας και στηρίζετε τις παραστάσεις μας με την παρουσία σας, τον διάλογο και την επικοινωνία συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και τη δημιουργία μιας σύγχρονης και αυθεντικής σχέσης ανάμεσα στο σχολείο και το θέατρο, τοποθετώντας τους μαθητές στο κέντρο του πολιτισμικού και ανθρωπιστικού στοιχήματος του 21ου αιώνα.
 
 
Με εκτίμηση προς τους εκπαιδευτικούς,
θίασος Ηλία Καρελλά