Για εμάς

Ο Θίασος Ηλία Καρελλά

Ο Θίασος Ηλία Καρελλά μετρά 25 χρόνια παρουσίας. Ιδρυτής του Θιάσου είναι ο Ηλίας Καρελλάς, ο οποίος ξεκίνησε την πορεία του στο θέατρο σκιών το 1996. Το 2002, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δίνει μια ανανεωτική πνοή στο Θέατρο για Παιδιά και Νέους, δημιουργώντας πρωτοποριακές παραστάσεις όπου συνυπάρχουν αρμονικά επί σκηνής ο ηθοποιός, η σκιά, η κούκλα, η μάσκα, τα πολυμέσα και η ζωντανή μουσική. Ως σκιοπαίκτης και σκηνοθέτης έχει αποκτήσει πλέον μια μοναδική ταυτότητα στο χώρο του θεάματος.
demo-attachment-921-Rectangle-652

Θεατρικές παραστάσεις για παιδιά

Edmond Rostand «Συρανό ντε Μπερζεράκ», στην ευρηματική και βραβευμένη διασκευή για παιδιά και νέους του Jo Roets (Θέατρο Κάππα), Μάικ Κένι «Το αγόρι με τη βαλίτσα» (θέατρο Κάππα), Ulrich Hub «Στην Κιβωτό στις οκτώ» (θέατρο Κάππα), Γ. Βιζυηνού «Το μόνο ταξίδι της ζωής του» (θέατρο Κάππα), Β. Κορνάρου «Ερωτόκριτος» (θέατρο Κάππα), «Χιονάτη» (θέατρο Τριανόν), «Πεντάμορφη και Τέρας» (θέατρο Τριανόν) «Το κουτί της Πανδώρας» (θέατρο Τριανόν), «Αργοναύτες» (θέατρο Προσκήνιο), κ.ά.
demo-attachment-921-Rectangle-652
demo-attachment-532-Polygon-1

Παραστάσεις θεάτρου σκιών για παιδιά στο χώρο του σχολείου

«Σκιομαγειρέματα», «Φιγούρα Μαγεμένη», «Σκιές του Κόσμου», «Η πόλη των σκιών», «στα ίχνη των σκιών», «Σκιοταξιδεύοντας», «Σκιών Ιστορίες», «Πλούτος» του Αριστοφάνη, «Το Μαγικό Μπουκάλι», «Στο Καφενείο του Καραγκιόζη» κ.ά.


Επίσης, για ενήλικο κοινό: «Οι Πεντάμορφοι και το Κέρας» (ΙΛΙΟΝ plus), «Karagiozis- δύο πακέτα τσιγάρα» (θέατρο Επί Κολωνώ), «Καραγκιόζης-the stand back comedy» (θέατρο Βικτώρια), «Νύχτες γέλιου και τρόμου» (θέατρο Βικτώρια), κ.ά.


Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με το Ελληνικό Σχέδιο σκηνοθέτησε και συμμετείχε στις παραστάσεις: «Να τα πούμε;», «Μύθοι του Κόσμου γίνονται τραγούδια για παιδιά», «Μια φορά κι έναν καιρό…» με την Κ.Ο.Α, «Μύθοι του Αισώπου» του Δημήτρη Παπαδημητρίου με την Καμεράτα.
Το Σεπτέμβριο του 2012 διοργάνωσε το καινοτόμο φεστιβάλ KARAGIOZIS MUSIC PROJECT στο θέατρο Τριανόν.


Τον Ιούνιο του 2015 στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Η Νύχτα Μέρα» από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσίασε την παράσταση «Ο Καραγκιόζης Οικολόγος».
Τον Ιούνιο του 2017 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών παρουσίασε την «Καραγκιοζούπολη» στην Πλάκα, την ιστορική γειτονιά της Αθήνας.
Τον Ιούνιο του 2018 παρουσίασε στο Summer Nostos Festival του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος την παράσταση «Ο Καραγκιόζης στη χώρα των πουλιών», βασισμένη στους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, σε μια ιδιαίτερη διασκευή.


Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σκηνοθετεί και συμμετέχει τα τελευταία έντεκα χρόνια στον καθιερωμένο κύκλο εκδηλώσεων «Χριστούγεννα στο Μέγαρο» με τις παραστάσεις: «Ο Καραγκιόζης Καπετάνιος των Χριστουγέννων», «Ο Καραγκιόζης και το θαύμα των Χριστουγέννων», «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στη Βιέννη», «Ο Καραγκιόζης στο εργαστήρι του Αϊ Βασίλη», «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στο φεγγάρι» και «Tα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στη Χαβάη», «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στο βυθό», «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στην Σκάλα του Μιλάνου», «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στο Παρίσι».


Παράλληλα, κατά την περίοδο 2018-2020, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αναγνωρίζοντας την αξία και τον ρόλο της παράδοσης, δημιούργησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον Ηλία Καρελλά, ένα στέκι για το θέατρο σκιών, «Το σπίτι του Καραγκιόζη»· έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο 300 τ.μ. στον οποίο ζωντάνεψαν τρισδιάστατα το εσωτερικό του σπιτιού του Καραγκιόζη και η ιστορία του θεάτρου σκιών, από τη γέννησή του ως τις μέρες μας. «Το σπίτι του Καραγκιόζη» διαδέχτηκε η παραγωγή «Ο Ήχος των Σκιών» για τις δύο επόμενες καλλιτεχνικές περιόδους.


Τον Φεβρουάριο του 2020 συμμετείχε στις εκδηλώσεις της δράσης Vamvakou Revival, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στην παράσταση «Avanti μαέστρο… ρεμπέτικα»! που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε στο Μέγαρο έναν κύκλο εκπαιδευτικών εργαστηρίων με τίτλο «Φτιάξε τον Καραγκιόζη».


Το φθινόπωρο του 2020 σκηνοθέτησε την παράσταση – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Όλα είναι όπερα», που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Από το 2020 έως το 2023 παρουσίασε σε καλοκαιρινή περιοδεία τις παραστάσεις: «Καραγκιόζης Summertime», «Πλούτος: Ο Καραγκόζης συναντά τον Αριστοφάνη», «Ερωτόκριτος», «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες: Ο Καραγκιόζης συναντά τον Βερν», «Το λεωφορείο του Καραγκιόζη».


Το καλοκαίρι του 2022 πραγματοποίησε στον Κήπο του Μεγάρου σειρά παραστάσεων με το θρυλικό έργο του Θεάτρου Σκιών «Ο Μεγαλέξανδρος και ο δράκος», ενώ το καλοκαίρι του 2023 την παραγωγή «Θησέας και Μινώταυρος».


Συνεργάστηκε σε παραγωγές με τους: Aγάθωνα, Αρζόγλου, Burger Project, Ελευθερίου, Ζουγανέλη, Ημισκούμπρια, Θηβαίο, Κετιμέ, Κωνσταντόπουλο, Μακαλιά, Μαυρομματάκη, Μουζουράκη, Παπαδημητρίου, Στανίση, String Demons, Τζώρτζια (Μπλε), Τσιρίδου, κ.α.


Για την καλλιτεχνική περίοδο 2023-2024, ο Ηλίας Καρελλάς παρουσιάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά στην παιδική σκηνή του θεάτρου Κάππα την παράσταση «Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι», το έργο του δημοφιλέστερου συγγραφέα για παιδιά και εφήβους, Mike Kenny. Ενώ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών επιστρέφει με μια ολοκαίνουργια παραγωγή για παιδιά, τις «Σκιές στο Πεντάγραμμο».


Για τις παραστάσεις του έχει τιμηθεί με βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετέχει σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις όλης της χώρας. 

Διοργανώνει εργαστήρια και σεμινάρια για το θέατρο σκιών για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Διαθέτει μια σπάνια συλλογή από φιγούρες και σκηνικά του ελληνικού και παγκόσμιου θεάτρου σκιών. 

Κατά καιρούς συμμετέχει σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Από τις εκδόσεις Susaeta κυκλοφορούν τα βιβλία-CD «Άκουσε Καραγκιόζη», «Άκουσε τους Όρνιθες», «Χρωματίζω τον Καραγκιόζη», «1821 Η Επανάσταση – Οι Ήρωες».

demo-attachment-1957-Rectangle-670
demo-attachment-1956-Rectangle-669-4